Robotos kovácsoló gyártósor a RÁBÁban

---
Robotos kovácsoló gyártósort építettünk a RÁBÁbanRobotos kovácsoló gyártósort építettünk a RÁBÁban
---
Hat darab speciális hőtűrésű KUKA robotrendszert, összesen 18 ezer darab alkatrészt építettünk be a Rába Futómű Kft. új, robotos kovácsoló gyártósorába, mellyel a gyártó a mellsőtengely-gyártási kapacitásának éves szintű 20-50%-os növekedését érte el. 

Vevői igények növekedésére válaszul a Rába Futómű Kft. egy komplett beruházás keretében mellsőtengely-gyártó kovácsoló sorának lecserélése mellett döntött. A projekt komplexitása és a beruházás mértéke a kovácsipar területén Magyarországon egyedülálló fejlesztést eredményezett. 
 
Feladatunk az egymást követő megmunkáló (daraboló, hevítő, hengerlő, hajlító, kovácsoló, sorjázó és hűtő) állomások között a munkadarabok manipulálását végző robotos rendszer tervezése és kiépítése volt.
 
A közel 2 éves projekt sarokszámai: 
  •   2500 m2 gyártóterület
  •   6 db speciális, nagy hőtűrésű robotkar, ebből 
  •   2 db függesztett, egyik esetben 10 m-es pályán mozgatott robotkar 
  •   120 kg-os, adott fázisokban 1300 °C-os munkadarabok 
  •   egyedi, saját tervezésű-kivitelezésű megfogók
  •   500 kg teherbírású fejcserélők hidraulikus és elektromos átvezető modulokkal
  •   200 m elkerítés és
  •   11 biztonsági zóna tervezése és kivitelezése
---
Robotos kovácsoló gyártósort építettünk a RÁBÁbanRobotos kovácsoló gyártósort építettünk a RÁBÁban
Az egyik függesztett KUKA robotkar a RÁBA kovácsolósorán
 
 
 
A teljes projekt igazi nemzetközi összefogás eredményeképp született meg, amely során egyidőben és folyamatosan 6 nemzet aktív együttműködésére volt szükség. A projektben résztvevő 40 szakemberünk a kovácsolósor robotcelláinak telepítése során 18 ezer db alkatrészt használt fel, melyek beépített tömege összesen 55 tonnát tett ki. A projekt egyik legidőigényesebb fázisa a robot- és PLC-programozás volt összesen 5800 munkaórával, de a mechanikus és elektromos tervezés 4100 munkaórája, illetve a mechanikus és elektromos szerelés 5500 órája is a projekt nagyságáról tanúskodik. 
 

--- 

További megoldások

A kovácsolt munkadarab ezután egy általunk tervezett és kivitelezett, robotos köszörűcellába kerül, ahol a további megmunkálási folyamat már a Robot-X saját fejlesztésű online SCADA rendszere, a WaMeWo által felügyelt.
 
 
 
 
1300 C-os mellsőtengely manipulálása a Rába Futóműnél1300 C-os mellsőtengely manipulálása a Rába Futóműnél
---