Körasztalos konnektorszerelő cella

A közelmúltban tervezett és kivitelezett robotos celláink között többet is készítettünk körasztalos megoldással. Az egyik cella különlegessége az volt, hogy egy olyan bonyolult, finommechanikai műveletsort is sikerült automatizálni vele, ami kiválthatta az aprólékos és megerőltető, ugyanakkor monoton és sok hibázási lehetőséget rejtő emberi munkavégzést.

Ügyfelünk a villamos szerelési anyagok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó, kiváló piaci pozíciókkal és elismertséggel rendelkező nemzetközi cégcsoport magyarországi leányvállalata, amely egyben a cégcsoport délkelet-európai gyártási és logisztikai központjaként is működik. Termelési hatékonyságának növelése érdekében a vállalat konnektorgyártó egységének automatizálása mellett döntött. A többféle terméket gyártó sorra egy 8 pozíciós, körasztalos szerelőgépet dedikáltunk. Tekintve, hogy a feladatra nem létezett „konfekciómegoldás”, a projektben jelentős mértékben támaszkodtunk saját fejlesztésű megoldásainkra. 
 
---
 
Körasztalos konnektorszerelő robotcella elektronikai iparKörasztalos konnektorszerelő robotcella elektronikai ipar
Körasztalos konnektorszerelő robotcella az elektronikai ipar számára
 

---
 
A projekthez 2 db KUKA KR-sorozatú robotkart használtunk, illetve 5 db manipulátor egységet építettünk. Az alkatrészek adagolását 4 db egyedi rezgőadagoló rendszer biztosítja. Az egyik robotkar egy rugókkal összeszerelt alkatrészt illesztett be a termékbe, míg a másik a késztermékek kirakodása közben közteslapok elhelyezését is végezte. A szerelőgépen kiemelt szerepet kaptak a termékellenőrző állomások, melyeken kamerás ill. célszerszámos ellenőrzőket használtunk.

A projekt sarokszámai: 
  • robotkarok - 1 db KUKA KR3, 1 db KUKA KR10
  • manipulátorok - 2 db 1 tengelyes, 1 db 3 tengelyes és 2 db 4 tengelyes
  • szenzorok - 1 db kamerás ellenőrző, 1 db stecker ellenőrző
  • adagolók - 4 db rezgőadagoló rendszer 

A gép 5 másodperces ciklusidővel dolgozik és 5 olyan dolgozó kézi munkavégzését tudja kiváltani, akiket időközben értékesebb pozíciókba lehetett áthelyezni.
 
A projekt járulékos haszna emellett az volt, hogy a gyerekzár működését biztosító apró rugó behelyezését sikerült automatizálni. Ez a feladat az alkatrész mérete és behelyezésének speciális módja miatt olyan finommechanikai műveletsort igényelt, ami az ember számára igen aprólékos, megerőltető, ugyanakkor monoton munkát jelentett, hibázási lehetőséggel.

Az alábbi videóban a telepítés előtti tesztelésen kaptuk lencsevégre a cellát. Hasonló feladatok megoldásához készséggel állunk új ügyfeleink rendelkezésére is >> Kapcsolat
---
 
Körasztalos cella tesztelése