Kovácsipari alkalmazások

Magyarországon egyedüliként végeztünk el robotizálást kovácsipari gépeken, és hajtottunk végre automatizálást a világ legnagyobb kovácsipari gépén.


Cégünk az elmúlt években számos fejlesztésen esett át, hogy kovácsipari gépeink és alkalmazott robotkarjaink a megfelelő munkabiztonsággal és optimális termelékenységgel dolgozhassanak egy kovácsüzem körülményei között.
 
Alkalmazásaink elsősorban gépkiszolgáló robotcellák, amik segítségével a közel 1200 °C hőmérsékletű, 0,5 kg-tól 350 kg-ig terjedő munkadarabokat átmozgatjuk az indukciós, hevítő és a különböző kovácsipari gépek között, akár 24 m-en keresztül.
 
Sok esetben a szerszámkenést is egy lefújó robotkar végzi el, ahol a grafit-víz keverékű kenőanyagot egy saját fejlesztésű lefújó rendszer segítségével juttatunk az alsó és a felső szerszámrészekhez.
 
 
A robotizálás előnyei:
 
  • Nagyobb ciklusidő-csökkentés, mely csak robotkarok alkalmazásával érhető el.
  • A robot alkalmazásával nagymértékű flexibilitást érhetünk el, ami a beüzemelés során felmerülő extra igényekhez való gyors és költségkímélő alkalmazkodást tesz lehetővé.
  • Gyors, pontos manipulálás. A gyorsaság révén a munkadarabok nagyobb hőmérsékleten jutnak be a kovácsszerszámba, ezzel jobban kímélik azt.
  • A kor csúcstechnikájának megfelelő automatizálás.Kovácsolósor robotizálása a Rába Futómű Kft.-nél 

2018-19-ben Magyarország egyik legnagyobb járműipari vállalatánál, a Rábánál a mellsőtengelyeket gyártó kovácsoló sor teljes körű cseréjére és robotos fejlesztésére került sor. Az országosan - de talán a régióban is - kiemelkedő volumenű projektben 6 robotos kovácsgép-kiszolgáló sort terveztünk és építettünk. A projektről bővebben ITT olvashat
  

Rába kovácsolósor robotizálása 2018-19-benRába kovácsolósor robotizálása 2018-19-ben
Kovácsoló sor robotizálását végeztük a Rába Futómű Kft.-nél
 

---