Kutatás-fejlesztés

Napjainkban egy felgyorsult technológiai fejlődésre alapuló iparág kiszolgálása gazdagabb integrátori termékpalettát és lokális tudásbázist igényel. A Robot-X Kutatás-Fejlesztés részlege 2014-ben alakult meg, céljául tűzve ki naprakész szoftver- és hardvertechnológiák bevezetését és hasznosítását a vállalat életében. A részleg jelenleg a Sződről és a belvárosból egyaránt könnyedén megközelíthető K+F és Oktatóközpontban működik Budapesten.

Csapatunk hisz az értékteremtésben, melynek innovatív végtermékei nem csak a Robot-X szolgáltatási körét szélesítik, hanem meglévő és leendő ügyfeleink számára is elérhetőek. Fejlesztőink szívesen állnak elébe a szerteágazó kihívásoknak, amelyek közül kiemelt napjainkban szerepet kap az ipar 4.0 fejlesztéseibe történő bekapcsolódás is.


Technológiai kutatás-fejlesztés ma már az ipar 4.0 szerves részeA technológiai kutatás-fejlesztés ma már az ipar 4.0 szerves része
A technológiai kutatás-fejlesztés ma már az ipar 4.0 szerves része
 

 

Szoftverfejlesztés


 
A Robot-X-nél az elmúlt évtized során számos esetben jelentkezett igény olyan, a PLC- és robotprogramozói kompetenciákon túlmutató szoftveres fejlesztésekre, melyeket cégünk korábban csak alvállalkozók bevonásával tudott megvalósítani. K+F részlegünk ma már teljeskörűen betölti ezt a hiányt. Legjellemzőbb feladataink közé tartozik például az úgynevezett bridge programok írása, amikor a robotcelláink vezérlésért felelős PLC, valamint megrendelőnk MES/ERP rendszere közé készítünk egyedi interface-t, amely az alkalmazások közötti adatcseréért felel.
 
Kiemelt hosszú távú projektünk egy saját SCADA (később i4.0) rendszer fejlesztése, amely univerzalitása a Robot-X eszközhasználatának és alkalmazási területeinek változatosságát követi. További információkat a projektről a www.wamewo.com weboldalon olvashat.


 
 

Fejlesztőink a jelentősebb modern szoftvertechnológiák és keretrendszerek területén otthonosan mozognak. Nehéz volna számszerűsíteni, csapatunk összesen hányféle technológia magas szintű ismeretével rendelkezik.

Az általunk leggyakrabban használt keretrendszerek – a teljesség igénye nélkül:
  • Python, C/C++, C#
  • Node.js, Vue.js, PHP
  • MySQL, MongoDB
  • MQTT, TCP/IP, UDP
 


Hardverfejlesztés


 
Rendszeresen foglalkozunk kisebb, elektronikai jellegű hardverfejlesztésekkel, jellemzően adatgyűjtést (például hőmérsékletadat-gyűjtő mikrovezérlő) vagy adatcserét és konverziót (például RS232-WiFi transzparens átalakító) megvalósító eszközökkel. A fejlesztéseket saját, megfelelően felszerelt laborunkban végezzük, amelyben jelgenerátor, labortáp, oszcilloszkóp, stb. egyaránt rendelkezésre áll.
 


Technológiai tesztek


 
Hisszük, hogy a Robot-X sikereihez nagyban hozzájárul a felelős projektvállalás, melynek fontos pillérét képezik az ajánlatadási fázisban elvégzett (általában) robotos tesztek. Ilyenkor a végleges és üzembiztos projekt indulását megelőzően kipróbáljuk a folyamat kritikus lépéseit egy kifejezetten erre a célra berendezett tesztkörnyezetben. Ezen tesztekhez rendelkezésünkre állnak többféle méretű és típusú robotkarok, logikai vezérlők, különböző hajtások, pneumatikai elemek, futószalagok, stb.
---

---

 

---
 

Demo alkalmazások


 
A Robot-X az utóbbi években kiemelt hangsúlyt fektet a vállalat társadalmi szerepvállalásának fontosságára. Ennek szerves részét képezik a különböző szakmai kiállítások és expók, állásbörzék, workshopok, vagy éppen különböző szintű oktatási intézmények tematikus programjai. A K+F csoport ezen események műszaki és alkalmazáskialakítási támogatását végzi, legtöbbször valamilyen kisebb méretű robotkaros, szemléltető összeállítást megvalósítva. A robotos alkalmazások megálmodása és megvalósítása során igyekszünk mindig olyan koncepciókat kidolgozni, amelyek esztétikusak, napjaink modern technológiáit ötvözik, bemutatják az adott robotkar releváns képességeit, maradandó üzenettel bírnak a látogatók felé, a hozzáértőket és a laikusokat egyaránt megszólítják, és gyakran egyedi témát dolgoznak fel – nem ritkán interaktív formában.