Hegesztőipari alkalmazások

A Robot-X Hungary Kft. rendszeresen helyez üzembe ív- és ellenálláshegesztő robotcellákat. 2014-ben egy komplett autóipari gyártósori beruházás keretén belül terveztünk meg és állítottunk üzembe egy 64 robotos ellenállás-hegesztő gyártósort. Az üzembe helyezésre kerülő robotcelláink közel harmada valamilyen ellenállás vagy ívhegesztő alkalmazás, mely számszerűen kifejezve éves szinten megközelítőleg 20 db hegesztő robotcellát jelent - az autógyári alkalmazásokat nem számolva.
 
 

---
Cégünk nagy figyelmet fordít a megrendelői igények és elképzelések teljes értékű, legoptimálisabb teljesítésére. Ezen elképzelések teljesítéséhez robotcelláinkat a megrendelő elvárásainak megfelelően, a műszaki paramétereket és technológiai adottságokat átbeszélve szinte bármilyen típusú robotkarral és hegesztéstechnikai berendezéssel tudjuk szállítani. Minden esetben az adott feladatra legalkalmasabb technológiát választjuk ki, a megrendelő által specifikált minőségi és a gyártandó alkatrész mennyiségi elvárások figyelembe vételével.

Tapasztalatunk szerint a hegesztő robotcella optimális működése a legtöbb esetben a forgató berendezések helyes megválasztásán múlik. A megfelelő teherbírású és a megfelelő szabadságfokkal rendelkező forgatókat a munkadarab ismeretében, illetve a varratok optimális hozzáférhetőségét figyelembe véve választjuk ki a következő paraméterek alapján:
 
  • Fordulatszám-tartomány
  • Forgatónyomaték
  • Áramátadó
 
 
 
A forgató berendezéseket a gyári forgató állomásokkal való telepítésen kívül megrendelői igény esetén egyedileg kivitelezett forgató berendezésekkel is szállítjuk. 100 kg-tól 3000 kg-os illetve 1-től 5-6 tengelyes forgatókig bármit kivitelezünk, mely az elvárt feladatokhoz leginkább megfelelő.

Ívhegesztő robotcella elrendezések

Egytengelyes forgatóval szerelt elrendezés
 
Egy fixen letelepített robotkar mellé egy darab 1 tengelyes forgató van letelepítve. A robotkar így be tudja járni a munkadarabokat, amelyeket saját tengelyeivel szinkronban tud forgatni.

A robotcella elkerítéssel és 1 db beléptető ajtóval van szerelve. A balesetveszélyes helyzeteket, balesetek kialakulását elkerülendő minden forgató berendezés előtt Omron biztonsági fényfüggönyök vannak telepítve, amelyek a működő forgató hatósugarába történő belépés esetén az aktuális munkaasztalon leállítják a forgatást és a hegesztést.
Az alábbi robotcellát úgy terveztük, hogy egy jövőbeni bővítés esetén az még egy forgató állomás letelepítésére alkalmas legyen.
 
Öttengelyes forgatóval szerelt elrendezés
 
Egy fixen letelepített robotkar mellé 1 db 5 tengelyes forgató van letelepítve, oldalanként 500 kg-os terhelhetőséggel. A robotkar így be tudja járni a munkadarabokat, amelyeket saját tengelyeivel szinkronban tud forgatni.

A robotcella elkerítéssel és 1 db beléptető ajtóval van szerelve. A balesetveszélyes helyzeteket, balesetek kialakulását elkerülendő minden forgató berendezés előtt Omron biztonsági fényfüggönyök vannak telepítve, amelyek a működő forgató hatósugárba történő belépés esetén az aktuális munkaasztalon leállítják a forgatást és a hegesztést.

Hegesztőkabinok

Dupla munkaasztalos hegesztőkabin
 
Ezen referenciamunkánk egy hegesztett, festett zártszelvény vázból, lemezburkolati elemekből épített robotcella. A kabin padlózata merev gerendázattal van ellátva, amelyre járásálló fém burkolati elemek kerültek. Ezekre a gerendákra került a robotzsámoly. A robotcella elejére felszerelésre került a munkaasztal, illetve a biztonsági kapcsolóval ellátott elhúzható ajtó, az indító és vészstop gombok. A robotcella teteje teljesen zárt, belső világítással rendelkezik, a körasztal felett elszívó csonkkal előkészítve, továbbá 1 darab beléptető ajtóval, biztonságtechnikai elemekkel szerelve. A robotkar vezérlőegysége, a teach pendant és az egyes hegesztés technikai berendezések a robotcella hátuljánál kaptak helyet. A robotcella egy elektromos szekrénnyel és főkapcsolóval van szerelve.

Körasztalos hegesztőkabin

Ezen munkánk egy hegesztett, festett zártszelvény vázból, lemezburkolati elemekből épített robotcella melynek befoglaló méretei: 2850 x 2500 x 2300 mm. A kabin padlózata merev gerendázattal van ellátva, amelyre járásálló fém burkolati elemek kerültek. Ezekre a gerendákra került telepítésre a robotzsámoly. A robotcella elejére felszerelésre került a körasztal, illetve a fényfüggöny, az indító és vészstop gombok. A robotcella teteje teljesen zárt, belső világítással rendelkezik, a körasztal felett elszívó csonkkal előkészítve, továbbá 1 darab beléptető ajtóval, biztonságtechnikai elemekkel szerelt. A robotkar vezérlőegysége, a teach pendant, és az egyes hegesztéstechnikai berendezések a robotcella hátuljánál kaptak helyet. A robotcella egy elektromos szekrénnyel és főkapcsolóval van szerelve.

A ciklusidők csökkentése érdekében a robotkarok úgynevezett „dual arm”-os elrendezésbenA ciklusidők csökkentése érdekében a robotkarok úgynevezett „dual arm”-os elrendezésben


Egyedi forgatóval szerelt hegesztő robotcellák

Sok esetben egyedi forgatók kivitelezését is vállaljuk, melyek előnye a gyári forgatókkal szemben a jóval alacsonyabb bekerülési költség, illetve az adott hegesztési feladatra való legoptimálisabb kialakítás.

Munkagépkabin-hegesztő robotcella

A fülkehegesztő robotcella két darab Fanuc M-710iC/20L típusú robotkart tartalmaz, és két R30iB-s robotvezérlőt. A két kontroller összesen tizenhat szervotengelyt vezérel, melyekből hat-hat robotkar, kettő-kettő külső kiterjesztett tengely. A kiterjesztett tengelyekhez kettő darab, 1500 kg teherbírású kéttengelyes forgatóegység lett építve, ami a fülkék teljes 360 fokos forgatását teszik lehetővé. A dinamikusabb munkavégzés és a ciklusidő csökkentése érdekében a cellában két hegesztőtér van kialakítva. Míg az egyik oldalon az operátor cseréli a munkadarabot, addig a robotok a másik munkatérben hegesztenek. A munkatereket Safety PLC védi a robotvezérlőkbe épített Dual Safety Check rendszerrel együtt, ami a robotkarok térbeni elhelyezkedését figyelve tiltják a mozgástereket a robotok elől. Robotonként egy-egy SKS hegesztő áramforrás végzi az hegesztést, amik Ethernet/IP BUS-on kommunikálnak a vezérlőkkel. A hegesztéshez az úgynevezett KF-Pulse beállításokat használjuk, ami nem más, mint egy speciális impulzushegesztés a kisebb hőbevitel érdekében. A robotok hegesztés előtt bemérik a hegeszteni kívánt hely pontos pozícióját a hegesztőpisztoly SKS Power Joint ütközésfigyelő egységére szerelt ServoRobot SF/D-HE típusú lézerszkenner segítségével. A szkenner egy lézervonalat vetít a felületre, amivel az előre betanított alakzatot keresi, és a megtalált koordinátáktól való eltérést továbbítja a robotoknak, amik módosítják a hegesztési pályát a megkapott eltolási értékekkel.

 

 


Ellenálláshegesztés

Ellenálláshegesztő alkalmazásoknál leginkább a Techna és a Dalex cégekkel dolgozunk együtt.

Többféle alkalmazást különböztetünk meg:

  • A robotkarra van rögzítve a hegesztőfej.
  • A robotkar a munkadarabot mozgatja egy fixen elhelyezett állványos hegesztőgépben. Ennél az alkalmazásnál az egész munkadarab tartóüléket mozgatja a robotkar a munkadarabbal, és egy gyorscserélő fej segítségével végzi a munkadarabok lerakását illetve felvételét két munkaasztal között. A munkaasztalok minden esetben biztonsági fényfüggönnyel vannak szerelve a biztonságos munkavégzés érdekében.
  • Egy- illetve többtengelyes forgató kialakítások.
  • Portal rendszer akár 20-30 m hosszú (pl.: vasúti kocsiszerelvények) hegesztéséhez.

Az elektródakialakítások előtt szimulációs programmal megvizsgáljuk az esetleges ütközéseket és a legoptimálisabban tervezzük meg a hegesztő elektródák alakját.A hegesztő alkalmazásokkal kapcsolatos további kérdésekkel vagy ajánlatkéréssel kapcsolatosan kérem keresse meg kollégáink valamelyikét!