Megkezdődött a Robot-X új telephelyének építése

Cégünk várhatóan 2021 szeptemberében már a megújult környezetben fogadhatja partnereit. A beruházás fő célja a működési folyamatok hatékonyabbá tétele, a gyártási kapacitás növelése, valamint dolgozóink munkafeltételeinek és -körülményeinek magasabb szintű biztosítása.

A Robot-X Hungary erősödése a hazai ipari automatizálási piac növekedésével párhuzamos. A 2006-os alapítás óta mostanra már 140 főt foglalkoztató, komplex szolgáltatást nyújtó vállalattá fejlődtünk. A teljesen magyar tulajdonban lévő cégünk vezetői (és egyben tulajdonosai) a további növekedésnek kívánnak mielőbb teret biztosítani az új telephely megépítésével, így várhatóan 2021 szeptemberében már megújult környezetben fogadhatjuk partnereinket. A beruházáshoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium hozzájárulását is elnyertük 282 272 000 Ft vissza nem térítendő támogatás formájában.
 

Megkezdődött a Robot-X új telephelyének építéseMegkezdődött a Robot-X új telephelyének építése
A földmunkákkal megkezdődött az építkezés a Robot-X új telehelyén
 

A Robot-X 2013 óta működik jelenlegi telephelyén Sződön, az M2-es autóút szomszédságában található területen, ahol 4 gyártó- és szerelőcsarnok, illetve több irodaépület található. Ám ezen a telephelyen a legnagyobb alapterületű csarnok is "csupán" 450 nm, ami az utóbbi esztendőkben néhány nagyobb projekt esetében kevésnek bizonyult, ezért külső helyszín bérlésére volt szükség. Időszerűvé vált a szakembereink számára fenntartott munkaállomások számának bővítése is, hiszen a tavaly óta tartó válság ellenére a Robot-X célja nemcsak az eddig létrehozott munkahelyek megtartása, hanem a következő években annak további bővítése a megrendelések felfutásával párhuzamosan.
 
Szintén katalizálta a beruházást, hogy a Robot-X tulajdonosai, akik a mai napig aktívan részt vesznek a cég mindennapos működtetésében, a kezdetektől fogva elkötelezték magukat a folyamatosan megújuló, egyre hatékonyabb, gazdaságosabb és környezettudatosabb működési feltételek kialakítása mellett. 
 
Mindezek eredményeképpen 2020-ban a Robot-X telekvásárlási megállapodást kötött Sződ önkormányzatával, ezzel biztosítva helyét a település újonnan kialakítandó ipari parkjában, csupán néhány száz méter távolságra attól a telephelytől, ahol a cég jelenleg működik. Munkavállalóinknak pedig a megszokott helyszín mellett szerencsére majd a zöldövezetről sem kell lemondaniuk, hiszen az új telephely egy apró természetvédelmi területtel határos.  
 

Megkezdődött a Robot-X új telephelyének építéseMegkezdődött a Robot-X új telephelyének építése
Természetvédelmi területtel határos
 

Az új telephely kialakításánál elsődleges cél olyan feltételeket biztosítani a dolgozók számára, melyek lehetővé teszik a gyártási folyamataink egy helyen történő megvalósítását, ezzel elősegítve a közös munkát. Ez gyorsítja és egyszerűbbé teszi logisztikai folyamatainkat és a kommunikációt, így növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket.

Az általunk értékesített robotcellák és célgépek gyártási folyamatában kiemelten fontos, hogy a munkafolyamatokat a tervezéstől a kivitelezésig valamennyi projekten dolgozó kolléga végigkövethesse. A jelenlegi telephelyen ehhez nem minden feltétel adott teljes mértékben, így az új beruházástól a tulajdonosok jelentős folyamatoptimalizálási eredményeket várnak, és ennek köszönhetően a gyártási kapacitásunkat várhatóan 15%-kal leszünk képesek növelni. Az eddig lefedett piaci szegmensek számára komplexebb szolgáltatások nyújtása is lehetővé válik, illetve új területek, iparágak számára is képes leszünk ipari automatizálási megoldásokkal szolgálni. Mindemellett a nagyobb helyigényű munkák helybeni megvalósításának lehetővé válásával partnereink számára is költségcsökkentést tudunk elérni majd. 
 
Az építkezés Sződ új ipari parkjában kezdődött meg 2020 évvégén. Mielőtt sor került volna a munkagépek felsorakoztatására, az első kapavágásokat – a cég nevéhez méltóan - egy robot tehette meg. A vírushelyzet miatt az alapkőletétel pillanatait sajnos csak kevesek élhették át személyesen, de videó formájában mindenki kaphat egy kis ízelítőt.
 
 
Alapkőletétel robottal

---