COVID-arcpajzs adomány a váci kórháznak

---
A kórház részéről a pajzsokat Dr. Pap András, a Szülészet-Nőgyógyászat orvosa, illetve Szabó Richárd, a kórház ellátási osztályának vezetője vették át. A kórház részéről a pajzsokat Dr. Pap András, a Szülészet-Nőgyógyászat orvosa, illetve Szabó Richárd, a kórház ellátási osztályának vezetője vették át.
---

120 darab teljes arcot takaró plexi arcpajzsot adományozott a sződi Robot-X Hungary Kft. a váci Jávorszky Kórház számára, és a megnövekedett igényre válaszul az intézmény a következő hetekben további legalább 200 pajzsra számíthat a sződi automatizálási cégtől. 

A ma elsősorban egészségügyi dolgozók által használt műanyag arcpajzsok legnagyobb előnye, hogy a teljes arcot védik, emellett tartósak, hiszen fertőtlenítőszeres lemosás után újra felhasználhatók, és nem utolsósorban kényelmesebbek is, mint a fül mögött rögzíthető arcmaszkok. Kutatások szerint utóbbival együtt viselve az arcpajzsok akár 96%-kal is csökkenthetik a víruskitettséget olyan esetekben, mikor az egészségügyi dolgozók a köhőgő (akár koronavírussal, akár influenzával vagy más, cseppfertőzéssel terjedő kórokozóval fertőzött) betegek közvetlen közelében kell tartózkodjanak. 
 
Az elmúlt hetekben világszerte számtalan vállalat – pl. az Apple, a Nike vagy a GM is – az egészségügy szolgálatába állította gyártókapacitása egy részét, és itthon is sok cég vállalta, hogy gyártósorain vagy 3D nyomtatóin az arcpajzsokhoz szükséges alkatrészeket, pántokat készít. Az arcpajzsok előállításának egyetlen, de óriási korlátja az elmúlt időszakban a plexi alapanyag hiánya volt, hiszen a víztiszta, átlátszó plexit most a kereskedelem is rekord mennyiségben vásárolja fel – többek között kasszák, kiadó állomások szeparálásához, biztonságosabbá tételéhez. Az alapanyag rendelkezésre állása esetén már többféle eljárással, aránylag gyorsan előállíthatók a védőeszközök, és ma már külön csoportok (pl. a „3D nyomtatással a koronavírus ellen” kezdeményezés a Facebookon) léteznek arra, hogy a gyártást és az elosztást a lehető leghatékonyabban valósíthassák meg a segítő szándékú adományozók. 
 
A Robot-X Gyártás részlege a váci kórháztól mindössze 10 km-re működő, sződi központi telephelyén különféle alkatrészeket, pl. autóipari robotok megfogóinak betétjeit készíti 3D nyomtatással, de emellett egyes munkadarabok gyártás előtti, előzetes teszteléséhez is alkalmazza a 3D print technológiát. Az itteni 3D nyomtatókon készültek azoknak az arcpajzsoknak is az elemei, amit a cég a váci kórház számára készített. 
---
 
 
 
 
Az arcpajzs-adomány első adagját május 15-én szállította le a projekt kezdeményezője és megvalósítója, Fazakas László, a Robot-X gyártásért felelős részlegvezetője. A kórház részéről a pajzsokat Dr. Pap András, a Szülészet-Nőgyógyászat orvosa, illetve Szabó Richárd, a kórház ellátási osztályának vezetője vették át. 
 

--- 

 
 
 
 
Fazakas László és Dr. Pap András az új arcpajzsokkalFazakas László és Dr. Pap András az új arcpajzsokkal
---