Teszteltük: lágy megfogók az élelmiszeripari automatizálásban

Hús, hal, sütemény, tészta, zöldség, gyümölcs, tojás - mindenki folytassa nyugodtan a sort, hiszen ma már nagyon nagy valószínűséggel fog találni megfelelő alkalmazást terméke mozgatásának automatizálásához. 

A tavalyi és - koronavírus ide vagy oda - az idei év is rengeteg új megoldást, technológiai fejlesztést hozott az ipari automatizálási piacra. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az érdeklődés az élelmiszeripar irányából, mind a gyártásautomatizálás, mind a gyártásdigitalizálás terén. 
 
 
 

SoftRobotics mGrip megfogó tesztelés közben
SoftRobotics mGrip megfogó tesztelés közben
 
Különösen a speciális megfogók illetve kamerás megoldások terén debütált sok újdonság, melyek közül is kiemelkedő jelentőségűnek tartjuk a soft, vagyis lágy megfogókat. Ebben a műfajban az amerikai SoftRobotics és a dán OnRobot mondhatni úttörőnek számít. Megfogóikkal ma már olyan szektorok számára is megnyílik az út az automatizálás irányába, ahol korábban a termékek megfogása még nagyon problémás volt.
 
---
Élelmiszeripari megoldások

--- 


Kereskedelmi üzletágunk mindkét márkát forgalmazza, felhasználásukhoz, komplett automatizálási projektek robotizált rendszereinek kialakításához pedig a Robot-X teljes körű segítséget tud nyújtani. 

Saját tapasztalatszerzés céljából illetve ügyfeleink kérésére a megfogókat az elmúlt időszakban több különböző terméktípuson (hal, húsok, gyümölcs) házon belül is teszteltük. A lágy megfogók - kiváltképp ha megfelelő szenzorokkal, pl. egy kamerás rendszerrel vannak kiegészítve - alkalmasak változatos formájú és alapanyagú tárgyak pakolására, legyen szó törékeny vagy finom, vagy akár változatos formájú termékekről. E megfogók szilikon alapanyaga megfelel az élelmiszeripari szabványoknak, illetve alkalmazható a kozmetikai és gyógyszeriparban is. A megfogók a legtöbb népszerű, gyakran használt robotkarral zökkenőmentesen együttműködnek, és könnyű átszerelhetőség jellemzi őket.

Az alábbi teszt csak egy kis szelete egy komplex folyamatnak, és a rendszer képességének csak töredékét személteti, de jó páldája annak, hogy ma már a korábban problémás megfogási feladatok is egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan megoldhatók. A tesztben a SoftRobotics mGrip 2-ujjas, szilikon megfogóját használtuk. A megfogó nyitási ideje 0,41 sec, ciklusideje 1 másodperc alatti, maximális teherbírása 800 g, nyitási távolsága pedig 40 és 120 mm közötti. 
 
---
SoftRobotics megfogó teszt

--- 


Turáncsics Gábor area sales manager
Bővebb információ 
Amennyiben hasonló típusú megoldások felől érdeklődik, forduljon bizalommal kollégánkhoz. 

Turáncsics Gábor, area sales manager
  •  turancsics.gabor@robot-x.hu
  •  +36 70 621 8079
--- 

Pareek Udayan
 
Kereskedelmi üzletágunk vezetője készséggel ad további tájékoztatást a cikkben említett SoftRobotics és OnRobot - de ezen felül természetesen valamennyi általunk forgalmazott, az ipari automatizáláshoz kapcsolódó - termékekről is. 
 
Pareek Udayan, distribution manager
  • pareek.udayan@robot-x.hu
  • +36 70 621 9234
---