Ipar 4.0-ról, egy sör mellett

 
Ipari digitalizációs meetup 2020. júliusIpari digitalizációs meetup 2020. július
 

Egy terasz a Dunaparton nem a legszokványosabb helyszín egy ipar 4.0 témájú szakmai rendezvényhez. Kifejezetten jó fogadtatása volt azonban az egyedi helyszín-téma kombinációnak, amikor a Robot-X illetve fejlesztőcsapata, a WaMeWo megszervezte az első ipari digitalizációs meet up-ot a Kopaszi gáton júliusban. 


A "Karantén: STOP, i4: START" elnevezésű meet up koncepciójának - mint a címadás is sejteti - az is része volt, hogy az elmúlt hónapok korlátozásai után végre találkozni tudjanak a digitalizációs kereslet és kínálat képviselői, mindezt azonban a megszokottnál jóval kötetlenebb, barátibb stílusban, a humort sem nélkülözve. 

A zárt körű, de a kkv-któl a nagyvállalatokig széles réteget megszólító rendezvényen sok témát érinettünk az automatizálásról kezdve az adatgyűjtésen, IIoT-n és machine learningen keresztül a digitalizációhoz kapcsolódó képzési programokig. Szó volt arról, felkészültek-e a cégek tudásban, szervezetileg és stratégiailag a digitális gyártásmenedzsment eszközeinek bevezetésére és használatára, illetve hogy mire lenne ma leginkább szüksége a magyar termelő vállalatoknak a továbblépéshez.    
 
Ipari digitalizációs meetup 2020. júliusIpari digitalizációs meetup 2020. július
Lőrincz Gergely, a Robot-X tulajdonosa az ipari digitalizációs meet up-on
 
 
 
A főszervező szakmai támogatója a meet up életre hívásában a REACH, a Haris Digital és a Fanuc volt.  

Az ipari automatizálással foglalkozó Robot-X számára kiemelt fontosságú, hogy ne csak követője, de alakítója is legyen az i4-nek, ezért 2014 óta saját fejlesztőrészleget tart fenn. A csapat bő egy éve dobta piacra saját fejlesztésű termelésfelügyeleti rendszerét WaMeWo néven azzal a céllal, hogy a hazai gyártóvállalatok számára is elérhetővé tegyen egy platformfüggetlen, modulárisan alakítható gyártásdigitalizációs rendszert. 

A Reach csapata küldetésének tekinti, hogy segítse a termelőüzemeket valós idejű, adatvezérelt okosgyárakká alakítani. Olyan adatgyűjtő, feldolgozó és kiértékelő platformot kínálnak, amely a machine-to-machine kommunikációt is támogatja, valamint gépi tanulási algoritmusok alapján képes beavatkozni a termelési folyamatba. 

A Haris Digital Engineering egy fiatal, hazai IIoT startup cég, mely célul tűzte ki, hogy megnyissa az ipari digitalizáció kapuját a kis és közepes gyártó vállalatok előtt is, ehhez pedig egy rendkívül gyors, költséghatékony és pontos adatgyűjtési ill. elemzési megoldást kínál hatékonyságmérésre és valós idejű gépfelügyeletre.

A FANUC Hungary a japán Fanuc magyarországi leányvállalata, mely mára az egyik legjelentősebb hazai ipari automatizálási beszállítóvá nőtte ki magát, és termék- valamint szolgáltatás portfóliója a CNC vezérlésektől kezdve a robotokon át egészen a szerszámgépekig tart.
 
 
 
Száraz előadások helyett érdekességek és humor: Tunkel Richárd (REACH)

A vendégek a termelő szektor széles spektrumát képviselték a fém-, jármű-, gumi- és elektronikai ipar, élelmiszeripar és mezőgazdaság területéről, illetve az ipar digitalizációját támogató szakmai szervezetek oldaláról. A meet up jó alkalmat biztosított számukra, hogy ne csak a szolgáltatókat, hanem a vendégek egymást is megismerhessék, tapasztalataikat megoszthassák. 

A program az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával, a TransIT projekt keretében jött létre.  Ez a kezdeményezés pozitív példája annak, amikor egy nemzetközi támogatottságú kezdeményezés nem csupán technológiai kutatásokat promótál, hanem a fejlesztések humán illetve edukációs hátterére is figyelmet fordít. A TransIT projektben 6 EU-s országból 8 cég és intézmény vesz részt. 


> A nyitó fotón: Masa Attila, a Robot-X fejlesztésvezetője az ipari digitalizációs napon Erasmus+


Az Európai Bizottság támogatása ezen anyag elkészítéséhez nem jelenti a tartalom jóváhagyását,
amely kizárólag a szerzők álláspontját tükrözi, valamint a Bizottság nem tehető felelőssé ezen információk
bárminemű felhasználásáért.