Tojáspakolás - újabb élelmiszeripari teszt lágy megfogóval

Egy tojásfarmon, ahol naponta akár több ezer tojás biztonságos begyűjtését, csomagolását és logisztikáját is biztosítani kell, az eszközök és munkaerő biztosítása nagy kihívást jelenthet, és az automatizált megoldások nagyban segíthetik a hatékonyság növelését. Természetesen tudjuk, hogy tojásüzembe sosem fogunk hegesztőrobotot telepíteni, de a hecc kedvéért kipróbáltuk: mit szól egy 60 g-os, törékeny kis tojás a 20 kg teherbírású, negyedtonnás Fanuc Arc Mate 120iC-hez? Persze az ördög itt is a részletekben rejlett, nevezetesen a SoftRobotics mGrip lágy megfogójában.

Pár hónappal ezelőtt egy csirkehúst (szárnyat és csirkecombot) pakoló alkalmazásban már teszteltünk lágy megfogót. Pakolással, palettázással kapcsolatos megkereséseink és a közelgő ünnepek kapcsán most adódott tesztsorozatunk következő témája: pakoljunk tojást!
 
A gyorsan összeállított tesztben a tojásokat egy üzemi futószalagot helyettesítő konvejoron juttattuk a "robotcellába". A cél az volt, hogy a szalagon érkező tojásokat a robottal egyesével felvegyük és sérülésmentesen egy papír tojástartóba pakoljuk. Robotkarunk egy hattengelyes Fanuc Arc Mate 120iC volt, 20 kg-os teherbírással, ±0.03mm pontossággal, amit természetesen nem maximális sebességén futtattunk. E robottípus leggyakoribb alkalmazási területe a robotos hegesztés, de programozó gyakornokaink pillanatok alatt megszelidítették a szerkezetet: a teszt során a robot valósággal úgy bánt a "munkadarabokkal", mint a hímestojással. 
 
A teszthez megfogót ezúttal is az egyik piacvezető lágymegfogó-gyártó, az amerikai SoftRobotics biztosított nekünk. Az mGrip névre keresztelt, konfigurálható megfogó ujjainak száma variálható, így a megfogó hosszban, illetve elrendezésben is könnyen módosítható. A teszt során mi 2 ujjas párhuzamos megfogóként használtuk. A SoftRobotics megfogói egyébként FDA-engedéllyel rendelkező, élelmiszeripari kivitelben is elérhetők - a gyártó maga is rendületlenül teszteli ezeket a legkülönfélébb élelmiszer- és könnyűipari termékekkel, a nyerstésztától kezdve a banánfürtön át a chipses zacskóig és fogkrémestubusig. Az mGrip működését tekintve egy vezérlő segítségével különböző levegőnyomással különböző méretűre nyitható és zárható megfogó. Kamerás rendszerrel kiegészítve kiválóan alkalmas szortírozási feladatokra. 
 
A teszt során Omron FJ-SCG kamerát használtunk. Ez a kameratípus - mint a legtöbbkamerás alaprendszer is ma már - számos funkcióra használható: pozíció-meghatározás, mérés, alakfelismerés, stb.   
 
Abban a kérdésben a szakemberek közt teljes egyetértés van, hogy a robottechnika fejlődésének kulcsa most a "látó" szenzorika fejlesztésében van. A jövő egyértelműen a mesterséges intelligenciára épülő képfeldolgozás ezen a területen. Erről egyébként az Óbudai Egyetem Bejczy Antal Robotika Központjának vezetőjével, dr. Galambos Péterrel is beszélgettünk nemrégiben, és az erről készült videót Adagolástechnika webcastunkban bármikor vissza lehet nézni itt. 
 
 
---
Tojás vs. hegesztőrobot

--- 


További információ a SoftRobotics termékeiről a magyarországi forgalmazónál:
Pareek Udayan, Distribution Manager, Automat-X
Udayan 2018 óta vezeti a Robot-X kereskedelmi üzletágát. Célja a legjobb minőségű alkatrészekkel ellátni a magyar ipari automatizálási piacot. Számtalan kollaboratív és ipari periféria, szoftver és kiegészítő alkatrész magyarországi forgalmazásáért felel. 
Elérhetősége:
  • pareek.udayan@automat-x.com
  • 36 70 621 9234
--- 


Letöltések


---